Dag 12 van de bier advent kalender - Lowlands White Ale

Geschreven door Claudia op zaterdag 12 december 2020

Wat een mooie dag is dat. Die 12e van december. Met een mooi luikje om te openen en een mooi biertje wat er tevoorschijn komt. Zo mooi dat ik na 2 slokken mijn laptop open klap en er een stuk aan wil wijden.

Lowlander - White Ale

Ik moet eerlijk zeggen dat ik al viel voor het etiket en toen ik ‘white ale’ las was mijn interesse genoeg gewekt om hem te koelen. Maar een goede marketeer kan alles interessant doen lijken. Ik moest hem eerst maar eens proeven.

Nu, einde middag, met een schaaltje olijfjes ernaast, schenk ik deze Lowlander uit. En met de eerste slok ben ik verkocht. Ik ben er zelfs zo enthousiast over dat mijn vriend erbij moet komen omdat hij ook moet proeven. Het is niet gek dat dit bier me zo bevalt, deze White Ale is een witbier wat ik nou eenmaal een lekkere bierstijl vind. Maar met net even wat extra’s, het is verrijkt met vlierbloesem, kamille en Curaçao schillen. Meestal ben ik wat terughoudend als bieren opgesmukt worden met de trend van het moment, maar als de smaak zo subtiel is als in dit bier kan ik niet anders dan het waarderen.

Dit mooie witgele bier is romig zacht, fris en licht fruitig, met een milde afdronk waardoor het glas in een mum van tijd halfleeg is. Een bier wat het goed zou doen op een terras achter een zonnebril, maar in een geheel andere setting midden in de winter, het vriest zelfs al lichtjes, wordt ik er ook gewoon blij van.

Ik heb dit bier te danken aan Frederik Kampman die dankzij zijn achtergrond in verschillende jenever en gin distilleerderijen is gaan experimenteren met het toevoegen van botanische kruiden, specerijen en fruit aan het brouwproces. Lowlander staat voor lage landen en dit bier is dan ook van Nederlandse grond, het wordt samen met een aantal ander zeer interessante biertjes door Frederik en zijn team gebrouwen in Amsterdam.

Reacties