Een bezoek aan Brouwerij 't Ij

Geschreven door Claudia op dinsdag 13 oktober 2020

Om aan de coronastress te ontsnappen nam mijn vriend me een weekendje mee weg. Ik verwachtte een hutje op de hei, ergens in de Veluwe, met weinig mensen te bekennen heinde en verre. Het contrast had niet groter kunnen zijn toen we arriveerden in Amsterdam. Hoewel ik het nooit eerder zo stil had gezien in de straten van onze hoofdstad was er nog genoeg reuring. We moesten creatief zijn wilden we weer thuis komen zonder droog kuchje. Omdat mijn partner in crime weet waar ik blij van wordt was een van de geplande uitjes een bezoek aan het Delirium café, echter was het vanwege corona gesloten in de tijd dat wij er waren, dus ging hij naarstig op zoek naar een alternatief.

De volgende dag waren we al vroeg aan de wandel, op weg naar de Funenkade waar Proeflokaal de Molen staat. Ooit was dit een badhuis, maar sinds 1985 zit hier brouwerij t Ij gevestigd.

Brouwerij t Ij is opgericht door Kasper Peterson. Nadat hij kennis had gemaakt met de Belgische bierstijlen wilde hij ook zoiets in Nederland proberen. Hij begon met brouwen in zijn eigen woning in de Pijp. Naarmate zijn hobby steeds meer uit de hand liep en de kamers, gangen en zelfs tuin vol kwamen te staan met kratten vol met het eerste Ijbier werd het tijd om een geschikte locatie te zoeken. Zijn zoektocht bracht hem bij het badhuis aan de Funenkade.

https://www.brouwerijhetij.nl/geschiedenis/

5 minuten voor openingstijd stonden we braaf met ontsmette handjes te wachten voor de ingang. Al snel kwam een medewerker de bierbank opzij schuiven die dienst deed als blokkade. Het terras was geopend! Het zonnetje deed zijn best, maar eigenlijk was het gewoon koud. Toch besloten we vanwege de corona buiten te blijven en even later kon ik mijn eerste slokje nemen van brouwerij t Ij’s “Blondie”.

Bierproeverij bij brouwerij 't Ij

Een prachtig blond biertje met een subtiele, zachte, frisse, prikkelende smaak. Helemaal mijn stijl. Op het plankje stond ook het “Ijwit” vertegenwoordigd. Een witbier wat ik al kende uit de supermarkt, de mooie volle smaak met een zoetje, ik hou ervan. De roodbruin gekleurde “Natte” met een stevige moutsmaak valt goed in de smaak bij mijn vriend. Naast deze biertjes proeven we ook nog de “Zatte” en de “I.P.A.”. Het blondbier is zo goed bevallen dat ik afsluit met nog een glas.

Weliswaar verkleumd, maar goedgemutst kuieren we een aantal uur later het terras af. Dit was helemaal geen slechte vervanger voor het Delirium café!

Reacties