Ten minste houdbaar tot

Geschreven door Claudia op zaterdag 2 januari 2021

Ter ere van het online zetten van mijn blog vond ik dat ik een aantal bijzondere bieren mocht aanschaffen. Bieren die nu al smaakvol zijn, maar die over een aantal jaar bijzonder worden. Ik heb het over het rijpen of opleggen van bieren.

Voor velen zal het geen nieuws meer zijn, net als wijn kan bier in de loop der jaren qua smaak verder ontwikkelen. Het bier wordt zachter en ronder en het koolzuur neemt sterk af of verdwijnt zelfs helemaal. Hertog Jan Grand Prestige is een bekend voorbeeld, vers gedronken al een smaaksensatie met mooie mouttonen en hoppigheid, maar na een jaar of 6 proef je fruit, rozijntjes en karamel en doet het denken aan port of sherry.

Niet al het bier is geschikt om lang te bewaren, een I.P.A. bijvoorbeeld zal je niet in de kelders tegenkomen, hop vervliegt naarmate het flesje langer staat en smaakt het beste vers. Blonde bieren zijn sowieso minder geschikt omdat er lichte mout gebruikt wordt waardoor het bier gevoeliger is voor licht en ze na verloop van tijd zuur wordt.

Kelder

De bieren die wel kunnen blijven liggen zijn donkere bieren met een hoog alcoholpercentage. Het recept van het bier speelt hierbij ook een rol. Bieren met hergisting op de fles zijn na een jaar op hun top gekomen, andere bieren zoals de Grand Prestige zijn na 5 tot 6 jaar perfect en een Lambiek of Gueuze kan je zelfs rustig 10 – 15 jaar laten liggen. Het fruit in deze bieren intensiveert waardoor je het gevoel krijgt alsof het pas net is toegevoegd en het scherpe zuur wordt wat soepeler.

Geschikte bierstijlen zijn bijvoorbeeld, dubbels, quadrupels, bockbieren, oude gueuze, stout of porters. Bij het opslaan van het bier is het belangrijk dat het er donker en droog is en dat er geen temperatuurschommelingen zijn, 10-15 graden is fijn. Als er een kurk op de fles zit dan kan je hem beter neerleggen en als er een kroonkurk op zit dan laten staan.

Dus nu hebben mijn bieren een mooi, speciaal daarvoor aangeschaft mandje gekregen in onze kelder. Nu maar hopen dat ik het geduld kan opbrengen!

Reacties