Bier met een rooksmaakje

Geschreven door Claudia op zaterdag 30 januari 2021

In vroegere tijden waren rookbieren heel normaal. In de Middeleeuwen gebeurde het eesten volgens een van de technieken boven een open vuur van houtsnippers en soms zelfs van turf. Maar doordat het drogen van mout zich ontwikkelde en eenvoudiger werd, zijn de alternatieven van toentertijd zoals het roken naar de achtergrond gedreven.

Rookbieren waren bijna overal verdwenen, behalve in Bamberg, Duitsland. Hier bleven ze stug volhouden en tot op de dag van vandaag worden daar nog steeds rauchbieren gebrouwen. Brouwerij Schenkerla gevestigd in het centrum van Bamberg is zo’n traditionele brouwerij. Ook Brauerei Spezial brouwt op klassieke wijze rookbier.

Deze eeuwenoude brouwerijen hebben ‘pure’ rookbieren, waar enkel gerookte mout wordt gebruikt en die niet voor iedereen zijn weggelegd, volgens drinkers laat de smaak zich het beste vergelijken met rookworst of gerookte paling. Maar er zijn ook bieren waarbij maar een deel van de mout gerookt wordt, waardoor er een mildere rooksmaak ontstaat die toegankelijker is.

Sinds een tijdje maakt het rookbier weer een voorzichtige comeback, inmiddels vindt je in Amerika, Schotland en Australië rookbieren van hoge kwaliteit. Ook Nederland en België is gaan experimenteren met toevoegingen van gerookte mout, zoals Jopen met de ‘Witte Rook’.

Wat ik persoonlijk een zeer geslaagd bier vindt is de belgische Cornet Smoked. Hier is de rooksmaak op een dermate subtiele manier toegevoegd dat het een aanvulling is, zonder dat er iets van de originele smaken ingeleverd wordt. Er zijn eikenhouten snippers gebruikt en wat geturfde mout. Het bier is perfect in balans, echt een prachtbier.

Reacties