Exotische maandag met vandaag in de hoofdrol: Rügen!

Geschreven door Claudia op maandag 11 januari 2021

Als maandelijks terugkerend thema wil ik jullie mee nemen de wereld over, naar verre, exotische oorden. Denk aan tropische bountystranden met hoge palmbomen. Of uitgestrekte rijstvelden waar het land nog wordt omgeploegd met behulp van waterbuffels. Ruige berggebieden waar een gure, snijdende wind staat. Of schroeiend hete savannes waar de natuur nog de baas is.

Over de hele wereld wordt bier gebrouwen en gedronken. En dat bier wordt gedeeld. Dus ook al kunnen wij niet zo makkelijk in alle uithoeken van de wereld komen, dat bier is vaak wel eenvoudig te verkrijgen. Ik zeg, the sky is the limit!

Rugen vlag

Deze maand: Übersee Hopfen I.P.A. uit Rügen.
Pinpoint: Rügen is een eiland in de Oostzee, onderdeel van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland
Grappig weetje: in 2015 zijn wij hier op vakantie geweest en bezochten onder andere het Baumwipfelpfad, een enorm houten bouwwerk wat boven de boomtoppen uitsteekt. Via een slingerend pad kom je aan op de top, zo’n 80 meter boven zeeniveau. Een spectaculair uitzicht. Zeggen ze. Ik zou het niet weten, want ik ben nooit aangekomen. Halverwege verstijfde ik plotseling, overmand door hoogtevrees. Terwijl ik me angstig vastklampte aan de reling kwamen kinderen voorbij gerend die niet ouder konder zijn dan 5, op weg naar de top. Sta je dan.

Baumwipfelpfad

Rügen is maar 700 km hier vandaan, maar niet minder exotisch, behalve kilometers aan stranden met van die schattige strandkorven staat Rügen ook bekend om zijn krijtrotsen en eeuwenoude beukenbos.

Het bier wat ik open trek is een I.P.A. van de Rügener Insel Brauerei, opgericht in 2015. Al hun flesjes worden verpakt in speciaal papier waardoor je het gevoel krijgt dat je een cadeautje open maakt.

Bij het snuffelen denk ik direct aan mango, maar volgens de makers is het passiefruit. Het bier heeft een heldere gouden kleur met een mooie fijnmazige schuimkraag. Bij de smaak knalt de hop binnen WHAM, halverwege over je tong rollend naar achterend en weer terug in de nasmaak. Het is een aangename hop, eerder fruitig dan bitter. Ik dacht dat ik niet van I.P.A.’s hield, maar blijkbaar had ik het mis. Ik vind het een prachtbier!

Übersee Hopfen IPA
Reacties